måndag 22 februari 2010

Beredskap - Del 1

I engelskan har begreppet "survivalism" blivit fast rotat. Det är ett koncept som började krypa sig fram i Kalla Krigets skugga, där en framtid sänkt i kärnvapenkatastrof var nära nog ett faktum. Fram emot mitten på 1970-talet var det flera författare som skrev böcker om kommande apokalypser och hur man skulle göra för att klara sig igenom dem. Och det där väl det som survivalism handlar om, att vara en av överlevarna i händelse av en allvarlig katastrof.

Naturligtvis har man ganska lite kontroll över händelser som är stora nog att rasera en stad, region, land eller kontinent. Om en jättelik rymdsten dimper ner utan förvarning på Södermalm i Stockholm, klockan 1045 på morgonen, och du råkar jobba i Skatteskrapan, så spelar det nog ingen roll hur förberedd du är. Vad man däremot har kontroll över är hur bra man klarar livet efteråt, när naturens första sorteringsrunda är avklarad.

Ta en minut och rota igenom ditt hem (för du sitter väl inte och läser bloggar på jobbet?). Om vi säger att du behöver 2 liter vatten per dag, hur många dagar klarar du och din familj / rumskamrat / hund utan att använda kranen? Fortsätt läsa när du klurat ut det.

Klar? Blev det färre än tre dagar? Så är det för de flesta. Det absolut enklaste du kan göra för att trygga din framtid är att förvara vatten nog för några dagar i ditt hem. Tänk enkelt. Du behöver inte bygga en bunker, du behöver inte köpa en vindkraftsförsedd gård i Skåne och fylla en lada med konserver och ammunition. Men du behöver vatten. Och kanske lite käk. Försök att välja mat som håller sig väldigt länge och inte behöver vatten för att tillagas. Bestäm ett datum (kanske Långfredagen?) varje år där du och de du bor med går igenom resurserna och ser så inget behöver bytas ut osv. Ta tillfället i akt och köp in ett litet första hjälpen-paket.

Där var grundkursen. Om du har mat och vatten täckt för några dagar så kommer du att vara i en bättre sits än de flesta omkring dig. Det är nu du behöver fråga dig själv om det räcker. Hur förberedd vill du vara? Behöver du plåster i din sjukvårdsask eller ett nedpackat fältsjukhus och en veckas investering i en akutvårdskurs? Behöver du några flaskor dricksvatten från ICA eller en brunn med reningsanläggning? Behöver du en extra rad konservburkar längst bak i skafferiet eller en gård med grisar? Allt detta är upp till dig... vi ses i del 2!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar