tisdag 23 februari 2010

Beredskap - Del 2

Förhoppningsvis har du nu insett värdet i att ha lite vatten, konservburkar, ficklampa och enkla förband hemma. Som sagt, man behöver inte skaffa en foliehatt och börja prata om domedagen för att öka sin beredskap märkvärt.

Men nu har du ju läst vidare till del 2, så här kommer vi in på överkursen. Piloter spenderar stora delar av sin utbildning på att förbereda inför möjliga problem. Man har nämligen sett att de flesta människor reagerar bättre på problem om de har fått diskutera dem på förhand. Så ta och diskutera, med dig själv eller med dem du bor med, vad du skulle ta dig till om ett visst scenario inträffade. Om det blir översvämning, om vattnet stängs av, om elen försvinner i en vecka, om Finland invaderar, om landet drabbas av ekonomisk och politisk instabilitet. Tro inte att det aldrig kan hända bara för att du bor i en modern stad. Bagdad var en modern stad. Sarajevo var en modern stad.

Om du har familj eller kanske goda vänner som du vill gruppera dig med i händelse av en allvarlig katastrof så är det absolut nödvändigt att ni kommer överens om en plan nu genast. Har du någonsin försökt använda din mobiltelefon vid 12-slaget på nyårsafton? Räkna med att eventuella telefonsystem som överlevt katastrofen kommer att vara överbelastade och obrukbara. Bestäm i förväg var ni ska ses och vem som ska fixa vad, så slipper ni osäkerheten. Man behöver inte lägga upp ett schema, det kan räcka med ett par enkla platser. "Vi ses hemma hos Olle, och om hans hus har brunnit ner eller inte går att nå så möts vi vid kyrkogården utanför staden." Om man inte kan fullfölja planen så kanske man kan lämna meddelanden till varandra på dessa förutbestämda platser. Kom ihåg att uppdatera planen varje år när du går över din utrustning. Olle kanske har flyttat...

Sådär, nu har du en plan för att möta upp med dina nära och kära, och hålla dig vid liv i några dagar. Om du känner dig trygg så, då kan du ju sluta läsa nu. Glöm dock inte att skicka hit dina vänner för att läsa det här. Du vill väl inte behöva dela ditt vatten och dina konserver med halva staden? Den som känner att de vill vara ännu mer redo, den får vänta på del 3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar