tisdag 23 februari 2010

Beredskap - Del 3

Grattis, du har orkat dig fram till del 3! Du har vatten, mat och vårdutrustning hemma. Dina nära och kära vet hur och var ni ska mötas om direkt kontakt är omöjlig. Du har tänkt efter före vad rör en rad olika kriser som kan drabba dig och din bostad. Bra jobbat!

Ett problem jag sn
abbt ser med detta, dock, är att de flesta människor spenderar en ganska stor del av sina liv... inte hemma. All din mat och dina ficklampor och din vårdutrustning är hemma, men du är på jobbet... och gatorna är fulla av zombies och brinnande bilar.

Okej gator
na kanske inte är fulla av zombies och brinnande bilar, men om du råkar befinna dig nära en stadskärna när något otrevligt inträffar så kan du ge dig tusan på att vägarna är proppade av panikslagna människor som försöker ta sig åt alla möjliga håll. Hur ser vägarna ut i vanlig rusningstrafik? Det kanske inte spelar någon roll, för ditt tilltänkta transportmedel kan vara utslaget ändå. Men vad du måste inse är att din vardagsmetod för att ta sig hem kan vara fullständigt ogenomförbar.

Låt oss ta min fru som exempel. Hon jobbar ca 4 mil hemifrån. Med bil tar det ca 25 minuter, och när pendlingen blir en vana så är det lätt att man glömmer bort avståndet. Ponera att min fru skulle vara på jobbet när katastrofen slår. Hur ser hennes möjligheter ut för att ta sig hem till all utrustning? Kan hon genomföra resan med sakerna hon har i handväskan? Sannolikt inte. Därför har hon i sin bil en väska med saker, som hon inventerat och är bekant med. Bland annat finns vatten, kniv, multiverktyg, förbandskit, regnöverdragskläder, andningsskydd, ficklampa, tändare, lysstavar, pepparsprej, kontanter, komradio, osv. Bredvid väskan finns ett hopfällbart gevär och lite ammunition. Detta är alltså en liten väska som man snabbt kan slänga över axeln om man måste gå eller rent av smyga hem.

Fundera själv över vad du, och andra människor som ingår i din planering, skulle behöva för att ta dig hem från ditt dagliga arbete eller andra platser du besöker ofta. Det kan hända att det enda du egentligen behöver är ett litet andningsskydd och en rejäl jacka, i händelse av någon slags kemisk eller biologisk kris. Det kan hända att du känner att du behöver en hel ryggsäck full i saker på grund av kraftigt varierande arbetsplatser. Gummistövlar? Sovsäck? Medicin?

Huvudsaken är att du försöker föreställa dig hur du skulle tagit dig hem från varje plats du besökt den senaste månaden. Sannolikt kommer flera föremål slå dig som "bra att ha". Vad gäller inköp osv så är jag lite kluven. Å ena sidan är det bra att inse att det oväntade kan inträffa om tio minuter lika gärna som tio decennier. Men å andra sidan ska man ju inte göra sig själv luspank heller, och det är bättre att köpa in långsamt än att inte köpa in alls. Åter igen, det är upp till dig.

Där slog jag huvudet på spiken med mina tankar kring såväl förberedelse som det mesta i livet. Det är upp till dig. Lita inte på att ordningsmakten ska skydda dig varje litet steg du tar, och lita inte på att regeringen skickar Hemvärnet för att säkra din tillgång på färskvatten när katastrofen är ett faktum. Lös det själv, tag ansvar, var förberedd.

3 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet. Vi måste lära oss att ta hand om oss själv för som du säger så är det inte alltid vi får hjälp av staten/kommunen/hemvärnet eller vad det nu kan vara. Förberedelser kostar nästan inget, tar inte speciellt mkt tid men det ger massor OM det skulle behövas. Vapen är inte så vanligt här i Sverige men det finns bra sprayer som är lagliga eller andra tillhyggen man kan ta med sig vid kris. Man bör göra en egen "krisanalys" för att se vad som kan hända, vad som kan behövas. Hur tar jag mig hem om den vanliga bron svämmas över, om bilen går sönder eller det är en aggressiv folksamling i vägen.

    SvaraRadera
  2. Helt klart bra saker och tankar som gör att man kan klara mindre men även lite större störningar.

    Inte rädd - bara förberedd!

    SvaraRadera
  3. Härligt mannen. jag bygger långsamt mitt "fallout" kit. svårt att bygga fort som student ;)

    gillar dina inlägg keep 'em coming. :)

    Stay safe// Love

    SvaraRadera